2015. február 17., kedd

Olvastam: Ha maradnék

Gayle Forman regénye egy kellemes, idillikus családi jelenettel kezdődik, így legalább nem meglepő, hogy hamarosan tragédiába fordul a történet. :) Ám itt mégsem kell cukormázas történésekre gondolni: a kezdés egy tökéletesen hétköznapi reggel. Szerencsére az írónő végig megmarad a "természetességnél", sehol sem csap át a történet hatásvadász sírás-rívásba.

Szóval, a könyv elején megismerkedhetünk a csellista diáklánnyal, Miával, és a családjával. Egy havas napon elindulnak régi autójukkal, hogy meglátogassák a barátaikat, ahová már nem jutnak el: súlyos balesetet szenvednek. Mia az ütközést követően feláll és megtalálja a szülei holttestét. Majd öccse, Teddy keresésére indul, ám legnagyobb meglepetésére saját magát találja meg. Úgy tűnik, lelke valamilyen különös módon kikerült a testéből. Hamarosan kiderül, hogy kómába került és kórházba szállítják.

(forrás: http://moly.hu/konyvek/gayle-forman-ha-maradnek)
Ezután a történet két szálon fut tovább: a jelenben, ahol a kórházban Mia életéért küzdenek az orvosok, és a családtagok is; a visszaemlékezésekből pedig jobban megismerhetjük a családját, a barátnőjét, Kimet, valamint a fiúját, Adamet. A két szál általában valamilyen módon kapcsolódik is egymáshoz. 
Úgy gondolom, a regény nagyon szépen felépített, és annak ellenére, hogy elég egyértelmű, Mia a testi és lelki fájdalmakkal teli, ám mégsem magányos életet válassza végül, vagy inkább követi szeretett családját, bármit is jelentsen ez, végig fent tudja tartani az érdeklődést. Nem csak Mia érzéseit követhetjük nyomon, láthatjuk, mit éreznek rokonai, barátai, a szerelme ebben a helyzetben. Ez egyszerre szomorú, de igazán szeretetteljes is, és nem csak Mia, hanem mi, olvasók is megnyugodhatunk, hogy a lány mégsem veszített el mindent. :)

A könyv a "döntések" köré épül: Mia fontolgatja, elmenjen-e a távoli zeneiskolába; mi legyen azután vele és Adam-mel; a legsúlyosabb pedig természetesen az, hogy életben maradjon-e vagy sem - mert az nem is kérdés, hogy megkapta a lehetőséget a választásra. Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki már egy kicsit is gondolkodott életről és halálról, és kíváncsi rá, Mia miként megy végig ezen úton - hogy aztán magunk is elmerenghessünk azon, az ő helyében mit tettünk volna. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése